schoonste strand Schiermonnikoog

Jutten & strandschoonmaakactie

Strandopruimactie Schier

Jutten

Jutten is van alle tijden en hoort bij Schiermonnikoog (net zoals bij alle Waddeneilanden) Vroeger verloor een schip een lading in slecht weer. Er was nog geen mobieltje, geen Internet, geen 4 x 4 en geen Social Media. Met paard en wagen gingen eilandbewoners het strand op met de juiste wind in hoop om een graantje mee te pakken. Een stuk hout, een mooie boei of iets anders, al dan niet van waarde.

Jutten is avontuur, want wat geeft de zee en spoelt aan op het strand. 
Schepen werden vervangen door containerschepen en af en toe spoelde er wat op de stranden aan. Elke keer is er iets van euforie, juttersgeluk zogezegd. 

In de eerste week van 2019, vlak na de jaarwisseling, ging het mis. Het gigantische containerschip MSC Zoë verloor uiteindelijk 345 containers boven de eilanden. Op Terschelling en Vlieland spoelde de inhoud van diverse containers als eerste aan. De dagen daarna werden we ook op Schiermonnikoog overspoeld met o.a. stoeltjes, krukjes, jassen, schoenen, sneakers, tuinmeubelen, schoonmaakdoekjes, autobanden, honderdduizenden zeeppompjes en heel veel plastic verpakkingsmateriaal. Maar ook was er een container over boord geslagen met kleine plastic balletjes én gif, wat een avontuur had moeten zijn werd al gauw een natuurramp. 

Gasten (het was natuurlijk nog vakantie) en eilanders kwamen direct in actie en gingen spontaan opruimen. Het leger kwam en de boten waren afgeladen met hulptroepen. 220 ton aan rotzooi werd van het strand gehaald, dus de grote zichtbare rotzooi is min of meer opgeruimd. Dagelijks spoelt er echter nog meer aan, maar de vrijwel onzichtbare micro plastic deeltjes ligt er helaas nog wel. 

Strandjutten

Strandschoonmaakactie

Een bezoek aan het strand hoort bij een verblijf op Schiermonnikoog. Op het brede strand komt u tot rust, een wandeling langs de vloedlijn ontzorgt, gedachten krijgen de vrije loop en ideeën ontstaan. Ondertussen vindt u een mooie schelp, een stukje oerhout of misschien wel een goudgeel stukje barnsteen. Maar er ligt ook microplastic en ander niet-natuurlijk materiaal. Dit spoelt aan, zoals na de ramp met de MSC Zoë of nog erger: wat mensen zelf achterlaten op het strand of in de natuur.  

Strandschoonmaakactie

Helpt u mee? De natuur is u dankbaar!

Helpt u ons het strand weer schoon te krijgen én te houden? 
Bent u op het eiland en maakt u een wandeling over het strand? Neem dan een vuilniszak mee. Er spoelt nog steeds rotzooi aan, met name verpakkingsmateriaal, natuurlijk funest voor de natuur (flora én fauna). Bij de grote strandopgangen staan containers waar u de "gejutte" rotzooi in kunt deponeren. In het zomerseizoen staan er richting de Balg ook speciale bakken op het strand, waar u gejut afval in kan verzamelen.

Hartelijk dank voor uw medewerking.

aangespoeld

Inspireer uw vrienden!

Laat uw Social Media vrienden weten dat u meehelpt.
Plaats uw actie op Facebook en tag @eilandschiermonnikoog en @wadtodo. Gebruik #doewad en #natuurlijkopschier bij uw story op Instagram en inspireer anderen dit ook te doen! 

strandjutter Schiermonnikoog
Thijs de Boer
Strandjutter op Schiermonnikoog

“'Geboren op het eiland, heeft het strand mij altijd getrokken. Vooral met noordenwind en na een storm ging ik met vrienden naar het strand om te jutten. En nog steeds vind ik de meest prachtige schelpen, maar ook barnsteen, overblijfselen uit lang vervlogen tijden en flessenpost...'”

Lees het hele verhaal

Bekijk alle verhalen