Dit mag en wil je niet missen: Schiermonnikoog

Op ons kantoor aan de Reeweg krijgen we heel veel gasten over de vloer. Ze kopen een souvenirtje, boeken een excursie, komen een sleutel halen van het geboekte vakantiehuisje én stellen heel veel vragen. Gaat de zon nog schijnen? Waar is de fietsverhuur? Hoe laat gaat de bus? Waar kunnen we vis eten? Waar is het centrum? Mag ik een velletje Schiermonnikoog-postzegels? Waar kan ik geld pinnen? Wanneer is het bunkermuseum geopend? Heeft u nog een kamer voor vannacht voor 4 personen en een hond? Is er een overdekt zwembad? Maar vooral: Wat is er allemaal te doen vandaag?

Wat kunnen we doen?

Het antwoord op deze vraag is niet zomaar beantwoord. Want interesse en de samenstelling van de groep mensen is van belang. En al kun je je van te voren heel goed informeren via onze website, gasten willen het toch nog even horen van de pro’s én ervaringsdeskundigen van VVV Schiermonnikoog. Op de website onder de Lytje Pole agenda, maar ook in de papieren versie staan alle aangemelde activiteiten en evenementen. Doordat evenementen ook steeds vaker buiten het seizoen worden georganiseerd, is er sprake van seizoen verlenging en betekent dit dat Schiermonnikoog altijd de moeite waard is voor een kort of langer bezoek.

Schiermonnikoog, ook buiten het hoogseizoen het mooiste plekje

Steeds meer mensen weten het eiland te vinden. Zij waarderen de kleinschaligheid, de authenticiteit, de rust én de verscheidenheid in natuur en cultuur. In 2006 al uitgeroepen tot het mooiste plekje van Nederland. En sommigen beweren zelfs het mooiste plekje van de Wereld al dan niet met een enorme knipogende smile(y). Deze waardering heeft “ons” een vogelkijkhut in de Westerplas opgeleverd. Verscholen in het groen met zicht op de blijvers en trekkers in de vogelwereld. Deze plek hoort zeker in een top 10, of de zogenaamde what-to-do-list of plek(je) dat je niet mag én wilt missen. Makkelijk bereikbaar op hét vervoersmiddel op het eiland, namelijk de fiets. Het eiland is autoluw namelijk. Dit betekent dat gasten hun auto parkeren op Lauwersoog. Vanuit Groningen, Leeuwarden en Dokkum is Lauwersoog echter heel goed en rechtstreeks bereikbaar met het openbaar vervoer. Terug naar de what-to-do-list, die we ook wel WaD-to-do noemen, omdat we midden in de WaDDenzee Werelderfgoed liggen. Een uniek en dynamisch gebied!

WaD-to-do: de Vogelkijkhut, unieke plek om vogels te spotten

De (huur)fiets is onmisbaar om veel te zien in relatief kort tijdsbestek. Schiermonnikoog heeft ongeveer 30 km aan fiets(bare) paden. Zowel bij de boot als op verschillende locaties in het dorp zijn er fietsen in soorten en maten te huur. Even buiten het dorp aan de Westerplas, ligt de vogelkijkhut verscholen in het groen en hangend boven het water. Om de vogels goed te kunnen spotten, raden we aan om een verrekijker mee te nemen (eventueel te huur bij het informatiecentrum het Baken) Van (broedende)lepelaar tot de (broedende) aalscholver, van kuifeend (één van de vele soorten te spotten eendensoorten) tot kleine zilverreiger, van roerdomp tot (broedende) grauwe gans. Een walhalla voor de vogelspotter. Het hele eiland is trouwens een waar vogelparadijs, we zitten midden op de trekroute. Het eiland is ook echt een wandeleiland. Niet voor niets hebben we november uitgeroepen tot wandelmaand.

November Wandelmaand

Natuurlijk is wandelen het hele jaar door een mooie manier om het eiland te ontdekken. Net even buiten de gebaande paden kunnen en mogen gaan. Behalve van 15 april tot 15 juli, want dan is een gedeelte van het eiland afgesloten in verband met het broedseizoen. Dit wordt aangegeven met duidelijke borden. Terug naar de wandelmaand. Wandelen in diverse thema’s met of zonder gids. Zo kunt u mee met Thijs de Boer. Eilander pur sang die alles weet van de natuur. Tijdens de wandelmaand kunt u met hem mee op o.a. een zwerftocht over het strand. Ook is Thijs één van de zeer gewaardeerde VVV-gidsen gedurende de rest van het jaar én heeft hij samen met zijn vrouw het Schelpenmuseum.

Paal 14

Op het strand staan strandpalen. Tegenwoordig ziet u elke kilometer een zwarte paal met rode kop. In de kop staat een nummer. Dit correspondeert met het nummer van de kilometer waar de strandpaal zich bevindt. Hoe verder om de Oost (richting de Balg) hoe hoger het nummer. Maar Paal 14 is ook de naam van het Schelpenmuseum van Thijs en Annelies de Boer en is gevestigd aan de rand van het dorp en niet op het strand. In het museum is een unieke collectie schelpen te zien. Waarom uniek? Omdat alle tentoongestelde schelpen (maar ook andere strandvondsten, waaronder barnsteen namelijk gevonden zijn door de familie de Boer zelf. Niet alleen de “Schiermonnikoger” schelpen, maar schelpen vanuit de hele Wereld. Niets daarvan is gekregen, geruild of gekocht! Prachtig om te zien, maar Thijs kan er ook heel mooi over vertellen. Uniek, want dit vindt je alleen op Schiermonnikoog. Bijna dagelijks struint Thijs het strand af op zoek naar nog meer moois.

Strandactiviteiten

Het breedste strand van Europa, tenminste op bepaalde plaatsen, heeft een enorme aantrekkingskracht. Of je nu wandelend de rust opzoekt aan de waterkant, zandkastelen bouwt met de kinderen op het bewaakte badstrand voor de Marlijn, zwemt in het heldere water bij Paal 5, een kampvuur organiseert op de daarvoor aangegeven plaatsen of actief wilt zijn op het activiteitenstrand bij Paal 3. Vliegeren bij Thijs’ Vliegerparadijs, blokarten bij Reactief Buitensport of Kiten bij Kitemobile. Beginner of gevorderd, jong en oud, iedereen kan actief zijn op ons strand. In de zomervakantie organiseert Schierzomerkamp voor kinderen tot 16 jaar kinder-, tiener-, pony- en kitesurfkampen. En wat is nou lekkerder dan een tocht maken op een paard langs het strand?

Paardrijden op Schiermonnikoog

Paardrijden op Schiermonnikoog

Bij Stal Florida kunt u in groepsverband paardrijden door duinen en over het strand, mits u een gevorderde ruiter bent. Voor de kleine kinderen verhuren zij wandelpony’s. U gaat dan zelfstandig op pad met uw dochter of zoon. Paardrijden is een relaxte manier om het eiland te ontdekken. Het eiland kent veel bijzondere plekken. Verscholen achter bunker de Wassermann ligt het drenkelingenkerkhof Vredenhof. Een plek om je gedachten te laten gaan en het leven en zijn vergankelijkheid te overdenken.

Vredenhof

Op deze oorlogs-en drenkelingenbegraafplaats liggen veelal zeer jonge aangespoelde drenkelingen uit beide Wereldoorlogen. In 1917 nam hotelhouder Sake van der Werff, samen met enkele anderen, het initiatief voor de stichting Vredenhof, om zo deze drenkelingen een waardige laatste rustplaats te geven. Een stuk geschiedenis op mooie en unieke plek aan de Reddingsweg achter de Wassermann, welke onderdeel van de Atlantik Wall. Elk jaar op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking is er op Schiermonnikoog ook een herdenking die start in de Got Tjark in het dorp en eindigt op het Vredenhof. Het spelen van de volksliederen van de nationaliteiten van alle mensen die op Vredenhof zijn begraven en de kranslegging door leerlingen van het eiland, de burgemeester en een hoogwaardigheidsbekleder (denk aan een attaché van een ambassade) maken deze plek nog unieker. Vredenhof is vrij toegankelijk en past in elke wandel en/of fietstocht. Niet wordt er alleen gefietst of gewandeld, het eiland is ook zeer geliefd bij de hardlopers. Eind maart is de niet meer weg te denken Monnikenloop en begin november is de Devils Run inmiddels ook traditie.

Hard lopen tijdens de Monnikenloop en Devils Trail

Voor beide runs is ervaring vereist en voor het meedoem aan de Monnikenloop geldt ook wat geluk. Want de inschrijving altijd zit binnen 24 uur al vol. Tijdens de Monnikenloop lopen inmiddels 1700! mensen mee. De afstanden bestaan uit 5 of 10 km of u kunt de 10 Engelse mijl lopen door dorp, duinen en strand. De Devils Trail is met recht een duivelse tocht, want zij raken nauwelijks de geijkte paden aan. Door ruig en veelal onverhard gebied komt u door de duinen en over het strand. De steile klimmetjes maken de afstanden van 30 en 15 km extra zwaar. De langste afstand kunt u ook in duo lopen. Nieuw in 2019 is de NightTrail welke voorafgaand aan de Devils Trail wordt georganiseerd. Ondanks dat we Nationaal Park zijn, worden beide runs omarmt door de beheerder van het eiland, te weten Natuurmonumenten. Rekening houden met de natuur en samenwerken met de instanties maken beide runs bijzonder. Want we zijn zuinig op onze natuur. Als je aan Schiermonnikoog denkt, is die natuur wel het eerste waar je aan denkt, maar ook de in het oog springende "bakens”, zoals o.a. de rode vuurtoren, zijn op en top Schiermonnikoog.

Bakens

De vuurtoren zie je vanaf grote afstand. De knalrode kleur torent boven alles uit. Deze Noordertoren wordt 24 uur per dag bemand. Het oog van de vuurtorenwachters houdt de buurt nauwlettend in de gaten. De toren is niet toegankelijk voor publiek, maar wel een publiekstrekker waar menig foto van gemaakt is en word. Wie wil nou geen selfie met deze rode gigant? Aan de rand van het dorp staat de witte variant, in de volksmond watertoren genoemd. Deze Zuidertoren is onlangs helemaal opgeknapt en weer stralend wit. Zeer spoedig zal dit baken toegankelijk worden voor publiek. En dan de “echte” bakens. Aan de Oostkant van het eiland in het kweldergebied staan houten bakens. De eerste die u tegenkomt en het hele jaar toegankelijk is, is het baken van de Kobbeduinen. Verder richting de Oost en tijdens het broedseizoen niet vrij toegankelijk, is het baken van de Willemsduin. U kunt de bakens per voet bereiken en zal hoogstwaarschijnlijk “struikelen” over de bloemen en planten, al dan niet benoemd in de Rode Lijst. De torens en bakens horen bij het eiland en zijn herkenbaar voor iedereen. Ook het enige dorp op het eiland is met de eilander huizen ook een feest der herkenning.

Het enige dorp op het eiland

Om het makkelijk te maken en te houden heet het enige dorp van het eiland ook Schiermonnikoog. De karakteristieke eilander huisjes, de Streken, standbeeld de Monnik, de Got Tjark, de kleinschalige winkels, de hotels, restaurants en cafés al dan niet met terras zijn in verhouding met de kleinschaligheid. Wekelijks neemt eilander gids Arend Maris u mee met zijn dorpswandeling. Arend is een ras verteller met oog voor het cultureel erfgoed van het eiland. Hij is één van drie VVV-gidsen. Naast Thijs en Arend neemt Kees van der Wal u ook graag wekelijks mee de natuur in.

Saai voor kinderen?

Kinderen willen kinderdingen doen, maar vergeet niet dat ook natuur en cultuur kan boeien. Maar samen met andere kinderen leuke, spannende en gezellige activiteiten doen is natuurlijk nóg leuker. Lytje Willem neemt de kinderen mee op avontuur tijdens alle schoolvakanties. In het speelbos kunnen ze naar hartenlust spelen met natuurlijke materialen. Zwemmen in het zwembad de Dunatter, de Berkenplas of in zee. Creatief bezig zijn tijdens een workshop bij Kunstfaam of in de atelier bus van Atelier Schier op het activiteitenstrand bij Paal 3. Bij de laatste twee, maak je zelfs een uniek souvenir die na een kort of wat langer verblijf op het mooiste plekje, als blijvende herinnering mee gaat naar huis.

Souvenirs

Weer thuis zijn er de herinneringen en foto’s en is de conclusie dat de volgende vakantie wéér naar Schiermonnikoog gaat, want het eiland heeft veel te bieden en is elke periode anders. We komen tot de conclusie dat het eiland niet in een top 10 is uit te drukken. Maar of u nou naar het eiland komt voor een dagje of een langere periode, u bent altijd van harte welkom om nieuwe herinneringen te maken!

Alle informatie vindt u op onze website, Facebook (@eilandschiermonnikoog) of Instagram (vvvschiermonnikoog)