Cees van Bunkermuseum 't Schlei

Mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog is al vroeg begonnen.

In mijn jeugd speelden we hier vaak bij de bunkers en in de duinen. Tijdens het spelen zochten we vooral naar nieuwe bunkers. Het spannendst was om te proberen of we een bunker konden binnenkomen. Af en toe vonden we dan hulzen of andere kleine dingen uit de oorlogsjaren.

Nieuwsgierig geworden naar de historie van de bunkers en de Tweede Wereldoorlog probeerde ik er zoveel mogelijk van te weten te komen. Mijn moeder heeft de oorlog meegemaakt op het eiland en regelmatig vroeg ik haar naar informatie. Als antwoord kreeg ik steevast: ‘Daar weet ik niets meer van.’ Met wat doorvragen is ze toch beginnen te vertellen en uiteindelijk heb ik veel te horen gekregen over hoe zij de oorlog heeft beleefd.

Er waren hier op Schiermonnikoog zoveel dingen en verhalen over de oorlog dat ik heb geprobeerd een ruimte te krijgen waar we een museum konden vestigen. Via Natuurmonumenten konden we hiervoor een echte bunker krijgen. Met het realiseren van het bunkermuseum ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in de Tweede Wereldoorlog-verhalen van andere eilanders. Deze verhalen ben ik gaan opschrijven. In het Bunkermuseum proberen we het complete verhaal over de oorlog op Schiermonnikoog te vertellen en zo ook zichtbaar te maken voor een breder publiek. Regelmatig verander ik de expositie, zodat we alle informatie en foto’s kunnen tonen. Het museum is ook geopend voor schoolreisjes, groepen en excursies. Ook aan hun vertellen wij het verhaal van de Tweede Wereldoorlog op Schiermonnikoog.

Soms komen er bezoekers in het museum met oude materialen, aanvullingen op onze informatie of nieuwe verhalen over de oorlog.

Laatst kreeg ik een foto met twee mannen en een vrachtauto erop. Achterop stond geschreven dat deze mannen munitie vanuit een bunker naar de Veerdam brachten. Vandaar werd het in een schip geladen en naar een dumpplaats in de Noordzee gebracht. Ik had hier al vaker van gehoord, maar er nog nooit iets tastbaars van gezien. Ik was dus heel blij en verrast met dit fotootje.

Ik ben nog steeds op zoek naar materialen en verhalen over de Tweede Wereldoorlog op Schiermonnikoog. Hiermee kunnen wij onze exposities aanvullen en uitbreiden. Er zijn veel slachtoffers gevallen voor onze vrijheid. Daarom mogen we de oorlog nooit vergeten en herdenken we ieder jaar op 4 mei.

C.Soepboer
Bunkermuseum Schlei c.soepboer@knid.nl
0654295312