Henk en Marjan van de Halte

De Halte beste cafetaria van Nederland

Tekst: Daniëla Koele

Beiden kregen Henk Hockelmann en Marjan Hockelmann-Sikkema tranen in hun ogen, toen ze hoorden dat ze de eerste prijs hadden gewonnen. Henk: “Dit is een enorm eerbetoon aan mijn schoonvader.” Marjan: “Die is deze zaak begonnen in 1980. Hij is in 2019 overleden. Zelfs toen hij in het ziekenhuis lag, zei hij nog: ‘Denk je aan het salaris van de jongens?’ Dit is een grote waardering voor hem.”   
Vader Klaas Sikkema was ook de oprichter van de Lytje Pole Krant op Schiermonnikoog. In 2017 werd hij Koninklijk onderscheiden met een lintje voor alles wat hij voor de samenleving heeft gedaan. Ook Henk en Marjan zetten deze maatschappelijke betrokkenheid voort en doneren bijvoorbeeld het sinds twee jaar verplichte statiegeld. Henk: “Het eerste jaar aan de KRNM, in 2024 aan kinderboerderij De Witte Winde. We vinden dat je als ondernemer ook iets voor de gemeenschap moet doen. De KNRM en de kinderboerderij zijn een belangrijk onderdeel van Schiermonnikoog.” 

 

VEGETARISCHE SNACKS

De vakjury van de Nederlandse Horeca Prijzen stelde dat een cafetaria vaak wordt ondergewaardeerd. Dat merken Henk en Marjan ook. "Onze friet en burgers zijn minstens zo verantwoord als die van een restaurant. En ons assortiment gaat veel verder: van belegde broodjes en wraps tot salades. Iedereen is hier welkom!" 
Hun passie zit hem in de kwaliteit van de producten. De Halte heeft een uitgebreid assortiment glutenvrije, lactosevrije, vegetarische en ook veganistische producten. Henk: “We proberen met zoveel mogelijk mensen rekening te houden. Vegetarische snacks waren vijftien jaar geleden een soort van veredelde Maggi-blokjes. Tegenwoordig zijn er goede vervangers voor vlees. Het moet wel lekker zijn, we willen achter ons product kunnen staan.” Marjan: “Dat vinden wij echt belangrijk. Wij proeven alles, samen met andere proevers. Als iets niet lekker is, nemen we het niet op in ons menu. Zo hebben we bijvoorbeeld nog steeds geen lekkere vegetarische frikandel gevonden, dus die verkopen we ook niet.”   
Sinds 2024 hebben ze een samenwerking met een Amsterdams bedrijf, IJsbaart, dat handijsjes maakt. Puur op fruitbasis, geheel gluten- en lactosevrij. De roomversie is gemaakt van cashewnoten in plaats van melk. Henk: “Alle Ola, Magnums en Twisters zijn eruit. En sinds maart 2024 hebben we ook onze eigen softijs mix op de markt. Want het kan altijd beter. We zijn trots op ons eigen merk.”   

 

Samen

Samen draaien Henk en Marjan de tent, terwijl ze ook een gezin met twee kinderen thuis hebben. Deze harde werkers zijn al 22 jaar bij elkaar en vijftien jaar getrouwd. De scheidslijn is de achterdeur van het cafetaria. “Als we die doorgaan, praten we niet meer over werk.” 

Henk: “Marjan doet de administratie van twee bedrijven en draait het gezin ernaast. En ik heb een groot arsenaal aan hobby’s en werkzaamheden. Iets anders doen geeft ook ontspanning. Ik werk een paar uurtjes per week in de Pluktuin. Daar krijg ik echt energie van. Ik heb er met mijn bedrijf wadfantastisch.nl en Schiermonnikoog TV een documentaire over gemaakt. Verder film en regisseer ik, bijvoorbeeld het carnaval voor Baronie TV in Breda en projecten voor de gemeente. Ik zit ook bij het Ondersteuningspeloton en ben drager bij de begrafenisvereniging.” Marjan: “Ik zorg dat hij en de kinderen overal heen kunnen.”

Marjan deed middelbare detailhandelsschool, commerciële dienstverlening en marketing en pr. “Vroeger wilde ik nooit de horeca in, maar toen ik anderhalf jaar bij de VVV had gewerkt, wist ik dat de hele dag op mijn kont achter een computer zitten ook niets voor mij is en ben ik toch de zaak ingegaan.”

Alle facetten van horeca

De coronacrisis heeft het tekort aan personeel helaas nog verder vergroot. Onbegrijpelijk, want De Halte is een erkend leerbedrijf en biedt een unieke kans om te wonen en te werken op dit prachtige Waddeneiland. Henk: “Ik heb zelf de horecavakschool De Rooi Pannen in Breda gedaan. Alle facetten van de horeca komen bij De Halte voorbij. Bediening, versbereiding, in- en verkoop. Je kunt hier in korte tijd veel leren. Het is een totaalplaatje.” Marjan: “We hebben eens een stagiair gehad van de Hogere Hotelschool. Al zijn klasgenoten lachten hem uit dat hij een zomer bij De Halte ging werken. Hij kwam na die zomer terug en vroeg wat zijn klasgenoten hadden gedaan: een had alleen maar aardappels geschild, een had alleen maar afgewassen. Hij had álles gedaan. Je kunt hier in een korte tijd meer dingen leren dan wanneer je voor een restaurant kiest.”    
Wat blijft opvallen is de energie, vrolijkheid en vriendelijkheid van deze twee. Henk: “Haha, volgens mij zijn we dat wel, ook búiten werktijd. Als je met een chagrijnig hoofd staat, verkoop je niets. In het magazijn hierachter hangt een bordje met ‘Lachen is gratis’, dat hangt er niet voor niets.” 

 

André Nijdam
en zijn passie voor Martin van Waning

“André Nijdam is opgegroeid op Schiermonnikoog. Zijn ouders wonen er nog steeds. ”

Lees het hele verhaal

Bekijk alle verhalen