Huisjes Waddenrust
Het was 1977, toen de 16 jarige Theo Soepboer naar Dokkum vertrok. Hij ging hier in de kost bij de familie Heeringa, een gezin met drie dochters.
In de kost gaan, was iets wat veel eilander jongeren deden in die tijd, om aan het ‘vaste land’ te kunnen gaan leren. Er stonden destijds oproepen in de krant van gezinnen opzoek naar een kostgezin, en kostgezinnen opzoek naar een eilander inwoner.
Klaske, de moeder van Theo, zette ook een oproep in de Dockumer courant en de familie Heeringa reageerde. Één van de dochters van de familie Heeringa, was Bea. Theo en Bea konden het goed vinden. Je kunt je voorstellen dat een huis met 5 pubers/beginnende pubers (er was nog een kostganger), een gezellige boel was.
Uiteindelijk bleef Theo één jaar bij het gezin, maar het contact bleef en na een aantal jaar kregen ze een relatie. Ze trouwden in 1988 in Dokkum, en Bea kwam bij Theo op Schiermonnikoog wonen.
Bea rolde meteen het drukke familie bedrijf: Soepboer in, en ging fietsen verhuren. Toen ze hoogzwanger (van hun dochter Klasiena: 1989) nog steeds tussen de hordes mensen fietsen stond te verhuren, vond Auke Soepboer (vader van Theo) dat het tijd werd voor een andere functie. Ze pakte de huizen verhuur op, wat ze vandaag de dag nog steeds doet. De huizenverhuur paste perfect bij het gezin. Theo bleef druk bij de fietsenverhuur, en Bea kon thuis bij de kinderen de huizen verhuur doen. In 1991 werd hun zoon Jan geboren en in 1995 kregen ze nog een zoon: Autger.
De huizenverhuur groeit uit naar wat vandaag de dag ‘vakantiehuisjes Waddenrust’ heet. Twaalf vakantie huizen voor 2 tot 8 personen, en een winkelpand welke ook verhuurd wordt. Sommige vaste gasten huren al meer dan 50 jaar hun vakantiehuis bij Waddenrust, en kennen Theo nog van toen het een kleine jongen was. Ook de schoonouders (zie foto) van dochter Klasiena, huurden klaver 4 nog van ‘pake Auke’, iets waar ze later pas achter kwamen; en waar ook nog foto’s van bleken te zijn!
Er is in al die jaren wel veel veranderd binnen het bedrijf. Zo stonden bij Auke alle boekingen nog gewoon in een schrift. Toen Bea begon met de verhuur schafte ze een ‘kaartenbak’ aan en maakte een bezettingslijst. In het begin van de verhuur kwamen alle boekingen nog binnen via de telefoon en post. De huurbevestigingen werden met de hand geschreven en stapels brieven gingen de deur uit.
Daarna gleden we langzaam het digitale tijdperk in en de eerste website werd gebouwd. In 2017 bouwden ze, samen met een ontwerpbureau, een website ‘met’ boekingssysteem. Het koste een jaar, om van het kaartensysteem, een online boekingssysteem te maken. De telefoontjes en brieven veranderen in mailtjes en automatische boekingen. Maar de offline kaartenbak bleef bestaan, als back up.
Doordat er tegenwoordig veel online geboekt wordt, is het persoonlijke contact met de gasten wel een stuk minder geworden. Maar elke avond voordat gasten aankomen, belt Theo nog even met ze. Om te vragen met welke boot ze aankomen en of er nog vragen zijn. Ook ontvangen Autger en Theo de gasten bij aankomst, en dat wordt vaak enorm gewaardeerd.
Naast dat Theo en Autger altijd klaar staan voor de gasten, zijn ze ook druk met het onderhoud van alle huizen. Toen de vakantiehuizen over werden genomen van Auke en Klaske, werd er ook meteen begonnen met het renoveren.
En vandaag de dag zijn ze nog steeds druk met vernieuwen en al het onderhoud. Zo zijn dit jaar alle huizen weer opnieuw in de verf gezet. Daarnaast zitten bij al die huizen, ook ruime tuinen, die zorg nodig hebben. Er is altijd genoeg te doen binnen het bedrijf, juist ook in het laagseizoen. Autger heeft gelukkig het inzicht en de handigheid van zijn vader, het meeste onderhoud kunnen ze daardoor zelf doen.
Het hele gezin heeft een rol in het bedrijf. Klasiena adviseert met haar creativiteit en Jan met zijn kunde over de online business. Zoon Autger is de derde generatie die zich verbindt aan het bedrijf.
We zijn heel blij dat Autger zijn plek heeft gevonden bij Waddenrust, en ook op het eiland. Het is ontzettend belangrijk dat jongeren een toekomst blijven zien op Schiermonnikoog, en dat kunnen wij als oudere generatie alleen maar stimuleren en ondersteunen.
Auke en Klaske Soepboer hebben de zaadjes geplant waarvan vandaag de dag nog steeds een derde generatie kinderen van kunnen plukken. Auke Soepboer had een ontzettende ondernemende geest en wij hebben daarvan geleerd dat je altijd in beweging moet blijven. Auke kwam van niks, en zag in alles mogelijkheden. Hij heeft veel ondernomen op het eiland, kippen gehouden en eieren verkocht, gasflessen verhuurd, zijn eigen huis en fiets verhuurd: dan sliep hij met het hele gezin in de schuur…..
Het bedrijf wat er vandaag de dag staat is de optelsom van al die dingen, en van de gebeurtenissen daarna. Daar zijn we trots op, en we geven het graag weer met ons eigen stukje en verhaal door.
Theo, Autger en Bea Soepboer